Hvad er en HSP-person?

Hvad er en HSP-person?

hsp-person

Hvis jeg selv skal forklare, hvad en HSP-person er, så er det et manneske, som har meget let ved at blive overstimuleret af alle slags sansesanseindtryk udefra. Vedkommende kan derfor have svært ved at overskue dagligdagens gøremål.

Det er selvfølgelig en meget kort definition, som jeg godt kunne uddybe noget mere. Nu er det imidlertid ikke mig, der har indført HSP-begrebet, så lad os høre, hvordan den mere officielle definition lyder:

Her vil jeg bringe et uddrage fra Wikipedia, den frie encyklopædi  af definitionen på HSP-begrebet:

“En højsensitiv person er en person med et persontræk, der er karakteriseret ved en ekstra følsomhed over for sanseindtryk som derefter behandles i bevidstheden over længere tid. Begrebet HSP (eng: highly sensitive person) er først omtalt i 1996 af den amerikanske psykolog Elaine N. Aron, hvis teori lyder, at HSP er et medfødt træk, som berører 15 – 20 % af alle mennesker, fordelt på alle samfundslag og i alle kulturer.

De negative aspekter ved HSP er, at mennesker med det medfødte træk oftest oplever en høj grad af stimuli, både indre og ydre. Dette udløser overstimulering, som kan medføre psykosomatiske reaktioner, der af udenforstående tolkes som stress eller depression. Et andet reaktionsmønster er, at den overstimulerede person trækker sig fra det sociale fællesskab eller regredierer følelsesmæssigt. Et perspektiv ved langsigtet påvirkning af overstimulering er udbrændthed.”

8 Replies to “Hvad er en HSP-person?”

 1. Simply wish to say your article is as astounding.
  The clearness on your put up is just great and i could assume you’re
  a professional in this subject. Well with your permission let me to
  snatch your feed to keep updated with imminent post.
  Thanks one million and please continue the gratifying work.

  1. Det har du helt ret i.

   Når man ikke bruger ordet højsensitiv herhjemme men ordsammensætningen: “særlig sensitiv”, er det vel nok for at afdramatisere fænomenet, og man kan jo også være mere eller mindre sensitiv.

   1. Jeg vil gerne tro, at man bruger begrebet for, at få det italesat nemmere…men jeg ved det ikke. Men jeg ved, at man burde være mere obs på det – især i skolerne. Vores datter er særlig sensitiv i grupperingen med højtbegavede børn. Jeg mangler tit, at lærere ved mere om personlighedstrækket. Jeg føler tit, at jeg skal forklare mig på hendes vegne og da hun ligger i grupperingen med de højbegavede børn, så er forståelsen meget lille fra skolens side af. Ærgerligt.

    1. Jeg har faktisk selv tænkt meget over den samme problematik, som du nævner.

     Jeg er ikke et sekund i tvivl om, at der findes børn, som er HSP-personer, men som aldrig bliver bevidste om det og derfor ender på den forkerte “hylde”. Det ved jeg, fordi jeg selv hører til i denne kategori, og det vil jeg selvfølgelig komme ind på senere i min blog.

     Løsningen på problematikken må være, at der bliver indført HSP-tests i folkeskolen, når børnene bliver i stand til at skrive og læse og så ellers efterfølgende. På den måde får man lokaliseret de børn, som er HSP-personer. I det øjeblik et barn får hjælp til at indse, at det en HSP-person, så vil barnet jo også få en mulighed for at vælge en fremtid, hvor der bliver taget hensyn til den måde, som vedkommende er på.

     Det giver imidlertid ikke nogen mening at indføre HSP-tests i folkeskolen, hvis folkeskolen ikke er gearet til det. HSP-begrebet må derfor indføres i de lærebøger, som bliver anvendt på børnehaveseminarierne og lærerseminarierne, således de komende bærnehavepædagoer og folkeskolelærere er opmærksomme på problematikken.

     Hvem der så skal tage sig af arbejdet med at indføre HSP-begrebet i de nævnte lærebøger og indføre HSP-tests i folkeskolen står hen i det uvisse, men det ville jo være dejligt, hvis HSP-foreningen ville gå ind i arbejdet.

     Iøvrigt vil jeg sige til dig, at din datter er heldig at have en mor som dig, der er opmærksom på hendes specielle behov. Det betyder, at din datter nok skal klare sig.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *